Historie

Her kan du læse lidt om, hvordan Fællesskabet Glad blev til, samt hvad vi hver dag kæmper for, og hvorfor vi eksisterer.

5 personer sidder rundt om et fold-ud-bord med tomme tallerkner og glas foran sig. De har haft et arrangement og sidder og griner sammen.

Det hele startede med Café Cool

I 2014 efterspørger en lille ungegruppe i Aarhus et måltids- og klubfællesskab, de kan tage del i.

De har et ønske om at mødes med andre unge i et andet miljø end der, hvor de bor. Café Cool bliver skabt i Klostercafeens lokaler på Klostertorv i Aarhus. Det er Jysk Børneforsorg/Fredehjem, der danner rammerne om et frivilligdrevet fællesskab for unge og voksne med særlige behov.

Café Cool bygger på fundamentet af, et frivilligdrevet fællesskab, hvor pædagoger er bandlyst.
Et rum hvor ungdomskultur- og liv kan udfoldes, og et fællesskab hvor man selv er med til at planlægge og beslutte, hvilke aktiviteter man ønsker, at etablere sammen.

Der hænger flag fra væg til væg i et rum og folie balloner i loftet der staver Klub Glad. Under ballonerne sidder en gruppe mennesker ved et bord og snakker sammen.

Fra Cool til Glad

Café Cool vokser og vokser. Flere kommer til, både gæster og frivillige. Klubben vokser så meget, at lokalerne bliver for små og en aftale med UngK på Nørre Allé i Aarhus bliver løsningen på, at man kan slå dørene op i større omgivelser.

Med en demokratisk afstemning beslutter de unge og voksne, at Café Cool skifter navn til Klub Glad, og der tilbydes nu også et kulturfællesskab, som bliver navngivet KulturKlubben.

4 mennesker har den højre fod stillet frem mod hinanden, så deres sko danner en lille stjerne. Under deres sko kan man gennem et glas gulv se ned på Aarhus gågade.

Covid19 ramte

Men… Alt aktivitet får et pludseligt stop, da Covid19 bliver en del af vores hverdag. … alt aktivitet får et pludseligt stop.

Efter nedlukningen af samfundet, får Jysk Børneforsorg/Fredehjem en række henvendelser fra pårørende til unge og voksne med et udviklingshandicap, der efterspørger et højskoletilbud for dem i målgruppen, der har behov for blandt andet mindre grupper og et daghøjskoleforløb, hvor det er muligt at komme hjem og sove.

En stor gruppe af unge gæster og frivillige står smilende og grinende foran en sort træhytte. De er alle smilende og har hænderne i vejret. I hænderne har de alle en farverig ballon.

De nære højskoler

Tiden er på dette tidspunkt moden til, at vi som individer under en pandemi – afskåret og isoleret fra fællesskabet – på ny involverer os med andre og bliver en del af fællesskabet.

Denne drivkræft har stor betydning for opblomstringen af fællesskaber rundt i samfundet, og i Jysk Børneforsorg/Fredehjem bliver de første tanker om Den nære Daghøjskole og Den nære Sommerhøjskole sået.

I sommeren 2021 slår vi derfor, i et tæt samarbejde med Diakonhøjskolen, dørene op til to højskoler, der rummer mere end 60 unge og voksne med et udviklingshandicap, studerende, ledsagere og frivillige.

To unge mennesker ude i naturen. De står med ryggen til og viser Fællesskabet Glads logo frem, der er trykt på deres t-shirts

Samlet under Ă©t navn

Klubberne og højskolerne kører en rum tid forskudt af hinanden. Jysk Børneforsorg/Fredehjem tilbyder forskellige aktiviteter for mennesker med udviklingshandicap, men de er organiseret som enkeltstående aktiviteter.

I 2022 begynder vejen så småt at vise sig for at samle aktiviteterne under én organisering. Ligeledes begynder strøtanker omkring et kursusudbud for samme målgruppe også at røre på sig.
Således kan foreningen tilbyde fællesskaber for målgruppen om aftenen (klubberne), i weekenderne (kurserne) og i ferier (højskolerne).

Didde står på en scene sammen med 3 gæster fra Fællesskabet Glad. Bag dem kan man se en PowerPoint præsentation af Fællesskabet Glad. 2 af gæsterne holder et stort gavebevis op, hvor der står et pengebeløb på 17.500. En af gæsterne holder sig for ørene.

Udvikling af Fællesskabet Glad

I januar 2023 lyder så startskuddet til Fællesskabet Glad, som et samlet koncept i organisationen.

Det var forinden blevet vedtaget på Hovedbestyrelsen, at Jysk Børneforsorg/Fredehjem ville udbygge den frivilligdrevne indsats for målgruppen ved at ansætte en medarbejder til at varetage den daglige ledelse, organisering og udvikling af Fællesskabet Glad.

Medarbejderen havde således til opgave at samle trådende og få etableret et bæredygtigt koncept, hvor hhv. udbud og efterspørgsel, inddragelse af civilsamfundet samt en bæredygtig økonomi var tre vigtige pejlemærker det første år.

En flok gæster og frivillige på Fællesskabet Glad Sommerhøjskole sidder udenfor og ser glade ude. Himlen er blå med få skyer på. Alle gæsterne har matchende gule t-shirts på. Nogle af gæsterne vinker til kameraet.
En flok gæster og frivillige på Fællesskabet Glad Sommerhøjskole sidder udenfor og ser glade ude. Himlen er blå med få skyer på. Alle gæsterne har matchende gule t-shirts på. Nogle af gæsterne vinker til kameraet.

Se, hvor sjovt vi har det

En ung mand med et stort smil sidder på græsset i en park og spiller trommer på en plastikspand.
Tre unge mennesker smiler bredt og krammer hinanden tæt. De ser glade og afslappede ud.
En ung kvinde danser udendørs i solen, iført en sort-hvid stribet kjole over en hvid T-shirt med Den nære Sommerhøjskoles logo. I baggrunden danser to andre unge kvinder i blå T-shirts foran en skolebygning. Stemningen er glad og energisk.
To personer poserer sammen i et lyst rum, den ene laver et peace-tegn, og den anden smiler med en arm omkring den første.
To personer posere med armene omkring hinanden iført t-shirts med Den nære Dagshøjskoles logo på. Himlen er blå og stemningen virker glad.
To kvinder poserer med armene spredt ud. Den forreste er mere i fokus og har et stort og bredt smil. Det samme har kvinden bagved.
En ung kvinde er i en pool og holder fast i kanten. Hun smiler bredt og virker glad. Hun er iført orange svømme-luffer på armene, som holder hende oppe.
En mand og kvinde sidder med armene om hinanden på et tæppe på en strand. Vejret er godt og de er begge iført sommertøj og en t-shirt med Den nære Sommerhøjskoles logo. I baggrunden ser man slørede mennesker med badetøj på.
3 kvinder står på række. Den midterste er noget højerede end de 2 andre. De smiler alle sammen og der er balloner i forgrunden. De er udenfor på en mark eller strand.

Vær med til at give unge og voksne med et udviklingshandicap gode oplevelser

Bliv frivillig

Gør en forskel for unge og voksne med et udviklingshandicap

Giv en donation

Gør det muligt for os at skabe endnu flere inkluderende fællesskaber.

Følg os på Facebook

Følg med på vores Facebookside, hvor vi opdatere med nye tilbud og tiltag.